Takmičenja učenika srednjih škola

Pregleda: 11335

Održano V. kantonalno natjecanje iz informatike za učenike srednjih škola

5.4.2017.

U subotu, 1. aprila 2017. godine u JU MS elektrotehnička škola Tuzla, održao je V. kantonalno natjecanje iz informatike za učenike srednjih škola. Natjecanje je organizovano po propozicijama Međunarodne olimpijade iz informatike. a učenici su rješavali probleme u programskim jezicima C++ i Pascal. Vremensko ograničenje za izradu programskih rješenja je 3 sata. Testiranje urađenih programa je automatizovano gdje preko odgovarajućeg interfejsa takmičar šalje sudiji programski kod preko instalisanog servera, koji prethodno može testirati u svom lokalnom okruženju (Dev-CPP, Free Pascal).

 

Za vrijeme takmičenja organizovana je konferencija na temu "Iskustva i izazovi u podučavanju programiranja u srednjim školama” Konferencija je otvorena video linkom putem kojeg se javio gosp. Predrag Pale sa FER Zagreb i prenio svoja iskustva u radu sastudentima, te ukazao na najčešće greške koje se prave u nižim nivoima obrazovanja iz informatike a posebno programiranja. Stručni skup je svojim prisustvom uveličao gosp. Darko Jureković program menadžer ORACLE Academy i nadovezao se na izlaganje prof. Pale. Drugi videolink ostvaren je sa Varaždinom, prisutni su imali priliku upoznati se sa projektima gospođe Lidije Kralj koji promovišu nastavu informatike i uvođenje novih tehnologija u istu.

Svoja iskustva u nastavi programiranja prezentirali su profesori Elektrotehničke škole iz Tuzle i profesori drugih škola. Ovaj stručni skup za nastavnike su podržali profesori Fakulteta elektrotenike Tuzla doc.dr Edin Pjanić i doc.dr. Emir Mešković iznoseći svoja iskustva i određene prijedloge kako bi se unaprijedila nastava. Na konferenciji su aktivno učestvoval i predstavnci IT kompanija Leftor gosp. Kristijan Smiljanić, InfoNet gosp. Edin Imširović i Marvelsoft gosp. Slaven Ostojić i studenti IPIA akademije iz Tuzle. Takmičenje i konferenciju su pratili pomoćnica ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, g-đa Mersija Jahić i struči savjetnik u Pedagoškom zavodu TK, Josip Vojnić.

Na kraju natjecanja, gosp. Darko Jureković je u ime kompanije ORACLE svim učesnicima uručio prigodne poklone, a prvoplasirani su dobili posebne nagrade.

Po završetku natjecanja, poredak je bio sljedeći:

1. Eldar Hidanović, JU MS elektrotehnička škola Tuzla

2. Ahmed Vugdalić, JU MS hemijska škola Tuzla

3. Smailagić Sead, JU MS elektrotehnička škola Tuzla

Ovi učenici su osigurali nastup na državnog takmičenju BH informatičke olimpijade.

Najboljim učenicima sa ovog takmičenja kao i njihovim profesorima upućujemo iskrene čestitke i želimo puno uspjeha na državnom natjecanju.


Izvor: Josip Vojnić, stručni savjetnik


Dokumenti