Centri za razvoj inkluzivnih praksi


Centri za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima i Gradačcu su renovirani, pristupačani, suvremeni i odgovarajuće opremljeni Centri koji u potpunosti zadovoljavaju sve standarde za praćenje, razvoj i unapređenje inkluzije.

Primarni korisnici Centra su:

-djeca od rođenja do 18.godine,

-članovi njihovih porodica

-svi sudionici u razvoju inklizivnog društava (kroz usluge Centra znanja)


Najveći dio podrške unutar Centra usmjeren je na djecu do završetka osnovne škole.

Centri za razvoj inkluzivnih praksi svojim djelovanjem je  primjer ove prakse u Bosne i Hercegovine i bitno se razlikuje od specijalnih ustanova jer predstavlja dopunu odgojno  obrazovnim ustanovama i drugim redovnim ustanovama sistema, a ne zamjenu za njih.

 Svojim djelovanjem ne isključuju djecu iz redovnog sistema već pruža potrebnu terapijsku podršku uz redovno polaženje odgojno – obrazovnih ustanova. Za razliku od većine ustanova koje pružaju djelimičnu podršku djeci sa poteškoćama, Centar za razvoj inkluzivnih praksi opremljen je najsuvremenijom opremom iz područja logopedije, fizioterapije, radne i senzorne terapije te psiho – socijalne podrške čime predstavlja sveobuhvatnu multidisciplinarnu i kvalitetnu podršku.

Kroz opremanje Centra znanja, Centar za razvoj inkluzivnih praksi predstavlja kontinuirano unaprijeđivanje terapijskih postupaka, podrške i trendova na području inkluzije.