Aktuelnosti

Pregleda: 1186

TV ŠKOLA za učenike od I do V razreda

28.5.2020.

 

Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona je prekinuta 12.03.20020. godine zbog pojave virusa COVID-19.

Dana 17.3.2020.godine u prostorijama Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona održan je sastanak, na kojem su dogovorene smjernice za realizaciju razredne nastave putem televizijskog programa, koji je emitovan na RTV TK. Navedenom sastanku je prisustvovao direktor Pedagoškog zavoda TK , dr. sc. Nikola Čiča, prof., savjetnici za obrazovanje Medira Čulum, prof. i Ramiz Nurkić, prof., te učiteljice koje su se odazvale tom prvom pozivu Pedagoškog zavoda.

 Odmah nakon ovog sastanka, upriličen je i sastanak sa urednicom Dokumentarno-obrazovnog programa RTV TK, Edinom Fazlić i dogovoreni su svi tehnički detalji u vezi samog snimanja i emitiranja TV ŠKOLE.

Prvo snimanje je dogovoreno za četvrtak, 19.03.2020. godine, a od tog dana pa do završetka snimanja,  27.5.2020. godine, ista su se odvijala svaki dan u periodu od 8.30 do 16-17h u prostorijama JU OŠ „Sjenjak“ Tuzla, kojoj se ovim putem moramo zahvaliti na gostoprimstvu.  

Nešto više od dva mjeseca, nastavne sadržaje za potrebe TV ŠKOLE, snimalo je ukupno dvadeset i devet učiteljica, koje su dale svoj nesebičan doprinos u realizaciji ovakvog vida nastave. Ovim putem im želimo izraziti zahvalnost i čestitati na svemu što su u proteklom periodu uradile za naše najmlađe učenike. Svi se slažemo sa onim da uvijek može bolje, ali moramo imati na umu da je ova situacija bila jedna nepoznanica za sve sudionike koji su se u njoj našli. Učiteljice koje su snimale sadržaje za potrebe TV ŠKOLE su:

Dijana Kovačević, JU OŠ „Slavinovići“, Alma Ćorić, JU OŠ „Gornja Tuzla“, Zumra Šahović, JU OŠ „Sjenjak“, Sanja Tomić, JU KŠC „Sveti Franjo“, Sadeta Zulić, JU OŠ „Jala“, Aida Gazibegović, JU OŠ „Jala“, Jagoda Iličić, JU KŠC „Sveti Franjo“, Nefisa Alić, JU OŠ „Husino“, Esma Kapetanović, JU OŠ „Sjenjak“, Greta Tadić-Cirger, JU Druga osnovna škola Živinice, Alma Hadžiabdić, JU Druga osnovna škola Živinice, Vildana Mujakić, JU OŠ „Sjenjak“, Mirsada Baraković, JU OŠ „Mramor“, Sonja Suljaković, JU OŠ „Pazar“, Edita Bečić, JU OŠ „Tušanj“, Daria Dizdarević, JU OŠ „Tušanj“, Almedina Baluković, JU OŠ „Kreka“, Elvira Omazić, JU OŠ „Kreka“, Atifa Hasanović, JU OŠ „Kreka“, Elma Cipurković, JU OŠ „Mejdan“, Aida Reštarović, JU OŠ „Mejdan“, Alma Hasić, JU OŠ „Miladije“, Sabina Kadirić, JU OŠ „Miladije“, Helena Kovačević, JU KŠC „Sveti Franjo“, Amela Mehanović, JU OŠ „Lipnica“ Tuzla, Vildana Huremović, JU OŠ „Lipnica“, Nermina Avdić, JU OŠ „Pazar“, Nermina Junuzović, JU OŠ „Simin Han “ i Enisa Redžić,  JU OŠ „ Simin Han“.

U nastavku imate priliku pročitati lične osvrte učiteljica I i V razreda TV ŠKOLE:

„ 17.3.2020.godine pozvana sam na sastanak radne grupe u Pedagoški zavod, kako bismo dogovorili snimanje TV emisija za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole, a zbog moguće pandemije izazvane širenjem virusa COVID-19. Preuzela sam snimanje emisija za prvi razred jer trenutno i vodim prvačiće. Svi smo tada zakoračili u svijet nepoznatog, svijet pun izazova, nedoumice. Trebalo je veoma kratkom vremenskom periodu pripremiti puno zanimljivih materijala za snimanje jer smo svi krenuli od nule. U početku sam sve materijale sama pripremala i bilo je jako naporno, a onda su mi u pomoć priskočili moja draga “paralelka” Elma Jahić, te par kolega iz JU OŠ “Novi Grad” . Do kasno u noć sam smišljala način kako na što interesantniji način približiti prvačićima gradivo putem TV ekrana. Nakon prvih emisija naišla sam na veliku podršku prije svega učenika, njihovih roditelja, kao i većine kolega sa cijelog našeg kantona. To mi je bio znak da, koliko god da je iscrpljujuće sve što radim, ipak ide u pravom smjeru. Nije jednostavno stati pred kamere kantonalne televizije, raditi nešto što nikada do tada nisi radio, razmišljati o svakoj izgovorenoj riječi i svakom napravljenom pokretu, a pri tome nastojati održati pažnju i interes naših najmlađih učenika. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, postala sam svjesna da taj veoma odgovoran posao radim dobro i časno. Na polovini mog putovanja, u vrijeme kad sam počela osjećati veliki umor i nedostatak vremena, pridružila mi se učiteljica Alma Ćorić, puna svježine i kreativnih ideja. Svakodnevno su se nizale anegdote sa naših snimanja, postali smo jedna nova porodica, spremna međusobno pomagati u svakom trenutku. Sa puno strpljenja i razumijevanja uvijek su nas budno pratili pogledi naših: Medire, Ramiza, Edine, Azre i brojnih kamermana. Često su uočavali i ispravljali ono što ja od treme ili umora nisam mogla primijetiti. Bili su moji savjetnici, pomoćnici, lektori, inovatori...Bili su mi puno toga, ali najviše od svega iskreni prijatelji. Više od dva mjeseca učiteljice su vrijedno radile istim tempom da bi naši školarci ovu školsku godinu mogli privesti kraju... I priveli su - zdravi i nezaraženi prije svega, ali i puni novih informacija i saznanja stečenih tokom praćenja TV škole. Vjerovala sam od prvog dana u naš tim i moja vjera do zadnjeg dana nije poljuljana. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da ovaj projekat bude uspješno okončan.”  Dijana Kovačević ( JU OŠ “Slavinovići” Tuzla )

„ Odjednom, skoro preko noći, postadoh TV učiteljica petog razreda iako u redovnom procesu nastave vodim drugi. Puno pitanja, a malo vremena. Pronašla sam svoje planove rada iz petog, konsultovala kolegice koje vode ovaj razred i krenula u akciju. Danima pripremam materijal, crtam na podu u dnevnom boravku, papira različitih formata i boja je na sve strane, jer sve treba pripremiti i ispričati pred kamerama, a djece i njihovih radoznalih pitanja na koja sam navikla, nema. No, ekipa koja me prati iza kamera je tu, pomaže, budno prati i bodri. Nastavnu godinu privodimo kraju i iza mene su sati snimanja nastavnih sadržaja i anegdota. Iz svega ovoga, svi izlazimo iskusniji, zreliji i svjesni da možemo sve, samo ako ima dovoljno dobre volje. Profesionalni izazov? Itekakav. Da li bih opet ponovila? Da. Zašto? Zbog djece.“

( Vildana Mujakić, JU OŠ „Sjenjak“ Tuzla )


Izvor: Medira Čulum i Ramiz Nurkić stručni savjetnici