Aktuelnosti

Pregleda: 1274

Završena realizacija Obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području Tuzlanskog kantona

28.6.2021.

 U ponedjeljak 28.06.2021.godine završava realizacija Obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja, za djecu koja u godini pred polazak u osnovnu školu.

 

Program je trajao 150 sati i provodi se do danas (28. juna). Program je pohađalo preko tri hiljade mališana raspoređeni u 191 odgojnu grupu, a koji nisu polaznici predškolskih ustanova, uz uvažavanje higijensko-epidemioloških mjera i u skladu s Pedagoškim standardima za predškolski odgoj i obrazovanje.

Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja na području Tuzlanskog kantona provodile su javne predškolske ustanove čiji je osnivač grad ili općina, dok su u općinama koje nemaju osnovanu javnu predškolsku ustanovu (Kalesija, Sapna, Teočak i Čelić) brigu o provođenju preuzele općinske administracije što je za svaku pohvalu.

Aktiv direktora predškolskih ustanova Tuzlanskog kantona je na sjednici održanoj 17.06.2021.godine u prostorijama Pedagoškog zavoda kao jednu od tačaka dnevnog reda imao izvještaj o realizaciji Obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u školu i istakli da su zadovoljni realizacijom Programa te da se on u potpunosti provodi u svim lokalnim zajednicama na području Tuzlanskog kantona.

Važno je napomenuti da je za realizaciju ovoga programa u gradskim i općinskim budžetima na području Tuzlanskog kantona svake godine obezbjeđuje preko 300.000,00 KM, a da se u podršku predškolstvu već duži niz godina uključila i Vlada Tuzlanskog kantona obezbjeđujućiu budžetu svake godine preko 300.000,00 KM putem resornog Ministarstva dok Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona kontinuirano priuža stručnu podršku na terenu.


Izvor: Ramiz Nurkić, stručni savjetnik