Aktuelnosti

Pregleda: 376

Jačanje srednjeg stručnog obrazovanja krajnji je cilj saradnje GIZ-a i resornog Ministarstva

5.4.2024.

U organizaciji Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona danas je u Tuzli potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i GIZ-a, čiji je cilj jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u Tuzlanskom kantonu, s fokusom na dualno organizovano stručno obrazovanje. Memorandum o razumijevanju potpisan je u okviru realizacije projekta „Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini“ kojeg sufinansiraju njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Vlada Švicarske, a provodi GIZ u BiH.

Krajnji cilj zajedničke saradnje i aktivnosti „GIZ-a, Ministarstva  obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona je poboljšanje zaposlenja učenika nakon završene srednje škole. Potpisinici Memoranduma izjavljuju da će nastojati zajedno raditi zajedno s ciljem daljnjeg unaprjeđenja srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u Tuzlanskom kantonu, fokusirajući se na razvoj daljnjih elemenata dualnog organiziranog srednjeg stručnog obrazovanja i obuke, te usklađivanje obrazovanja s brzo rastućim potrebama zelene i digitalne transformacije privrede.

Da je učinjen značajan korak naprijed ka unapređenju praktične nastave, danas je istakao i mnistar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović. „Kao Vlada kroz naše mjere javne politike i kao Ministarstvo obrazovanja i nauke uložili smo značajne napore da unaprijedimo praktičnu nastavu u obrazovnom sistemu u Tuzlanskom kantonu. Prošle  godine smo provodili niz aktivnosti, a javnost će se sjetiti dasmo sa Radio-televizijom Tuzlanskog kantona provodili kampanju s ciljem promocije stručnih zanimanja. Ove godine idemo korak dalje. Donijeli smo Pravilnik o praktičnoj nastavi čime trebamo konačno omogućiti da nastava bude kvalitetnija, a i da bude plaćena. Takošer, kao Vlada smo osigurali sredstva u budžetu za plaćanje zdravstvenu i PIO osiguranja učenicima koji su na praksi” – kazao je ministar Omerović.

Švicarska ima dugogodišnju posvećenost podršci tehničkom i stručnom obrazovanju i obuci (TVET) širom svijeta, prepoznajući njegov značaj u promovisanju ekonomskog razvoja i socijalne kohezije. Kako je navela Chantal Felder, Zamjenica direktora za saradnju u Ambasadi Švicarske, ovo opredjeljenje se proširuje na zemlje kao što je Bosna i Hercegovina, gdje postoji značajna i dugoročna posvećenost TVET-u kao važnom dijelu programa saradnje sa BiH,  gdje se blisko sarađuje sa našim domaćim i međunarodnim partnerima. „Neusklađenost vještina između TVET sistema i tržišta rada stvara poteškoće u prelasku iz svijeta obrazovanja u svijet rada i doprinosi visokoj nezaposlenosti mladih. Kao rezultat toga, TVET ima lošu reputaciju u BiH, često pripremajući mlade ljude za niskokvalifikovane poslove koji su loše plaćeni i ne pružaju perspektivu za dalji rast i razvoj, što dovodi do dalje socijalne isključenosti. Vjerujem da je TVET ključan u pružanju mogućnosti obuke mladim ljudima, kako dječacima tako i djevojčicama, kako bi stekli relevantne vještine“ – kazala je Felder.

Daniel Bagwitz direktor GIZ-a u BiH i Crnoj Gori iskazao je zadovoljstvo da je Tuzlanski kanton prepoznao važnost i značaj jačanja stručnog obrazovanja i želju za daljim razvojem u pravcu dualno organizovanog obrazovanja. „GIZ već sarađuje sa kompanijama u Tuzlanskom kantonu i raduje nas činjenica da započinjemo saradnju sa obrazovnim institucijama kao i sa Privrednom komorom Tuzlanskog kantona. Dualno organizovano obrazovanje stvara put za efikasniju saradnju škola i privrednog sektora, doprinosi stvaranju visoko obučenog kadra koji se lakše nosi sa izazovima na tržištu rada i u konačnici direktno utiče na povećanje konkurentnosti jedne države“ – naglasio je Bagwitz.


Izvor: Ministartsvo obrazovanja i nauke TK