Aktuelnosti

Pregleda: 436

Izvještaj iz studijske posjete Italiji u cilju unapređenja inkluzivnog odgoja i obrazovanja na Tuzlanskom kantonu

7.5.2024.

Aktivno učešće u studijskoj posjeti, koju organizuje Općina Valsamoggia (Bolonja) i Udruženje ,,Nema problema“, Italija, uzela je stručna savjetnica za obrazovanje Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Zumra Šahović, sa predstavnikom MONTK Alemedinom Ibrišimovićem i Selmom  Hodžić uposlenicom JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama - Centar za dokumentaciju.

Tokom posjete, u periodu od 15. do 19. aprila, planirane aktivnosti su realizirane sa ciljem posjete osnovnim i srednjim školama u Općini Valasamoggia, razgovorima sa upravom, nastavnicima i stručnim saradnicima. Posebno vrijeme se posvetilo procesu implementacije inkluzivnog odgoja i obrazovanja, te uloge asistenata u nastavi tj. nastavnika podrške kako u osnovnim, tako u srednjim školama.

Jedna od bitnih, za nas tema, bila je i tema koja je u fokusu imala izdavanje diploma i svjedočanstava djeci sa preprekama u učenju i učešću.

U toku 1. dana posjete bio je zvaničan pozdav i doček od strane autoriteta iz Općine Bazzano Rocca dei Bentivoglio u Rocca dei Bentivoglio.

Uručena je zahvalnica gradonačelnici općine Bazzano od strane predstavnika Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, a u popodnevnim satima bila je Prezentacija stanja u oblasti inkluzivnog obrazovanja u Italiji - razvoj inkluzivnog obrazovanja s posebnim osvrtom na ulogu asistenta u nastavi od strane M.Luise Zaghi (Univerzitet u Bolonji) i razgovor na temu inkluzivnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini sa diskusijom.

Za 2. dan posjete upriličen je sastanak s nastavnicima Državnog stručnog instituta za hotelijerstvo i ugostiteljstvo IPSAR “Luigi Veronelli”. Upriličen je posjet laboratorijima za inkluziju Veronelli i razgovor s asistentima u nastavi. U drugom dijelu dana imali smo prikaz provedbe nastave matematike (inkluzivna metoda) Chiara Giberti (Univerzitet u Bergamu). Nakon toga upriličena je diskusija o iskustvima ove laboratorijske metode.

 

   

U toku 3.dana realizirana je posjeta Casalecchiu u Državnoj srednjoj školi ,,Leonardo da Vinci” i sastanak sa asistentima u nastavi  i posjet laboratorijima za inkluziju, a u popodnevnim satima upriličen je sastanak  s voditeljicom podrške Dianom Ortega s Tehničkog instituta Gaetano Salvemini iz Casalecchio di Reno.

Prijem gradonačelnika Općine Valsamoggia i posjeta strukturama Udruge za inkluziju osoba s invaliditetom u Savignano sul Panaro upriličen je 4.dan i u okviru te posjete vidjela se prodajna radnja i stan za samostalan život osoba sa posebnim potrebama. U popodnevnim satima bila je radna posjeta Udruzi Coperativa ,,Legakop Bologna VIOCO”. Cilj Coperativa je dati mogućnost zapošljavanja osobama koje žele da rade, a opet u skladu sa njihovim mogućnostima, a sve to je definirano zakonom.

 

Sastanak s predstavnicima LegaCoop Bologna radi informacija o socijalnim zadrugama koje uključuju radnike s invaliditetom organiziran je 5. dan studijske posjete.

 Nakon povratka, sa prestavnicima MONTK i JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama - Centar za dokumentaciju, organiziran je radni sastanak u cilju unapređenja oblasti vezane za angažman asistenata za djecu sa preprekama u učenju i učešću, kao i druga pitanja.

Dogovoreni su koraci koji bi išli u smjeru informiranja MONTK i PZ i rada na unapređenju Inkluzivnog obrazovanja na području TK.

 

 

 

 

 

 

 

 


Izvor: Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona