Eksterna matura - osnovne ��kole

Pregleda: 794

Ispitne komisije izvršile reviziju integralnog kataloga za eksternu maturu za osnovne škole

11.2.2016.

Ispitne komisije za pripremu eksterne mature u osnovnim škola Tuzlanskog kantona su danas u prostorijama Pedagoškog zavoda TK održale sastanke na kojima su vršile ispravke Kataloga za pojedine predmete i oblasti.

Nakon objavljivanja radne verzije kataloga i prikupljenih sugestija od strane roditelja, nastavnika, različitih udruga i pojedinaca kao i učenika, predmetne komisije su pristupile doradi ispitnog kataloga. Objavljena radna verzija ispitnog kataloga poslužila je da se sve zainteresirane strane upoznaju sa predmetima i oblastima koje će se naći na ekstrernom testiranju učenika završnog razreda. U procesu prikupljanja pitanja za pojedine predmete, učestvovali su svi nastavnici sa područja Tuzlanskog kantona, koji su dostavili svoja pitanja u Pedagoški zavod TK, a predmetne komisije su vršile selekciju pitanja u skladu sa važećim nastavnim planom i programom za osnovne škole i njihovo razvrstavanje po nivoima.

Po prikupljanju dorađenih kataloga za pojedine predmete, pristupit će se objedinjavanju materijala i objavljivanju na web stranici Pedagoškog zavoda.

U Integralnom ispitnom katalogu se nalaze pitanja razvrstana po predmetnim oblastima i nivoima znanja, bez ponuđenih odgovora, kako bi se učenici mogli pripremati za predstojeće testiranje. Na samom testu učenici će imati ponuđene odgovore, kao što je to bilo i na dosadašnjim testiranjima. Primjeri testa u formi koja će biti na eksternoj maturi već se nalaze stranici zavoda i zajedno sa Katalogom će dobro poslužiti učenicima i njihovim nastavnicima da se što kvalitetnije pripreme za eksterno testiranje.

Želimo se zahvaliti svima koji su iskazali interes za ovaj složeni proces, a naročito onima koji su svojim konstruktivnim prijedlozima i sugestijama pomogli otklanjanju nedostataka koji su se javili prilikom pripreme i objave radne verzije ispitnog kataloga. Naravno, zahvaljujemo se i svima koji su se na bilo koji način interesirali za provođenje eksterne mature i želimo ohrabriti sve one koji zbog nedostatka pravih informacija iskazuju sumnju u ovaj proces koji je od ove godine i zakonski propisana obaveza, te se nadamo kako ćemo proces testiranja uspješno i kvalitetno okončati na obostrano zadovoljstvo.