Takmičenja učenika

Pregleda: 4667

Održano prvo takmičenje iz programiranja za učenike osnovnih škola TK

27.5.2019.

Mješovita srednja hemijska škola Tuzla, bila je domaćin prvog kantonalnog takmičenja učenika osnovnih škola TK iz informatike. Takmičenje je održano 17.maja 2019. godine nakon prethodno održanih školskih i općinskih/ gradskih takmičenja. Ovogodišnje takmičenje je prvi put uvršteno u kalendar takmičenja sa ciljem popularizacije programiranja i kod učenika osnovnih škola.

Nakon održanih školskih i općinskih/ gradskih takmičenja, na kojima je učešće uzelo oko 150 učenika osnovnih škola. Kantonalnom takmičenju prisustvovalo je 28 učenika koji su ostvarili pravo nastupa, a svoje zadatke su rješavali u programskim jezicima C++ i Python. Takmičenje iz programiranja odvija se prema propozicijama informatičke olimpijade prema kojima učenici svoja rješenja šalju članovima sudijskog žirija on-line, nakon čega se vrši testiranje koda. Rezultati koje takmičari ostvaruju tokom trosatnog takmičenja su vidljivi na semaforu, tako da je pobjednik takmičenja poznat vrlo brzo po završetku takmičenja.

Ovogodišnji pobjednik takmičenja je učenik JU OŠ "KLADANJ" iz Kladnja, Ado Gazdić, dok su drugo i treće mjesto zauzeli učenici JU OŠ "SJENJAK" iz Tuzle Borna Babić i Samir Mahmutović.

   
 

1.mjesto Ado Gazdić

JU OŠ "KLADANJ" Kladanj

 
   
 

2.mjesto Borna Babić

JU OŠ "SJENJAK" Tuzla

 
   
 

3.mjesto Samir Mahmutović

JU OŠ "SJENJAK" Tuzla

 

Pobjednicima i njihovim mentorima, Imamović Zijadu i Mehikić Zlatanu upućujemo čestitke i želimo ponu uspjeha na državnom takmičenju koje će se održati u Sarajevu.

Pobjednicima ovogodišnjih općinskih/ gradskih i kantonalnih takmičenja uručene su prigodne nagrade koje su osigurali Udruženje profesora i nastavnika informatike TK, DCCS IT solutions Tuzla i WORKZ Group BiH Gračanica kao i ORACLE Academy.

Svim učesnicima ovogodišnjeg takmičenja iz informatike upućujemo čestitke i zahvaljujemo na učešću u nadi da ćemo se naredne godine vidjeti u još većem broju. Domaćinu 1.kantonalnog takmičenja iz informatike za učenike osnovnih škola, JU MS hemijskoj školi srdačno se zahvaljujemo na izvrsnoj organizaciji i gostoprimstvu.

 

https://rtvtk.ba/prvi-put-u-tk-odrzano-takmicenje-osnovaca-u-programiranju/

https://upinitk.ba/blog-post/prvo-kantonalno-takmicenje-iz-programiranja-za-ucenike-osnovnih-skola-tk/


Izvor: Josip Vojnić, stručni savjetnik