Takmičenja učenika

Pregleda: 442

Kantonalno takmičenje iz informatike za učenike osnovnih škola TK

15.5.2024.

Domaćin 5.kantonalnog takmičenja iz informatike za učenike osnovnih škola sa područja TK 14.05.2024.godine bila je Richmond Park International School Tuzla. Na ovogodišnje takmičenje plasman je ostvarilo 30 učenika iz 23 osnovne škole sa područja TK. Učešće je uzelo 24 takmičara iz 19 škola koji su rješavali problemske zadatke na jednom od programskih jezika.

Nakon otvorenja takmičenja učenici su raspoređeni na svoje radne jedinice za kojima su zadatke rješavali u odabranom programskom okruženju i putem platforme arena.petlja.org na kojoj su se automarski rangirali takmičari po osnovi tačnih rješenja i dodijeljenih penala. Za rješavanje svojih zadataka imali su na raspolaganju tri sata.

 

Za vrijeme trajanja takmičenja mentori su imali priliku poslušati zanimljivu prezentaciju koju su zajedno sa svojim učenicima pripremile profesorice Alma Bećirović i Aldina Pašić. Tema "Umjetna inteligencija iz perspektive učenika" izazvala je interesovanje i veokma pozitvne reakcije prisutnih mentora.

 

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata i razmatranja žalbi proglašeni su najbolji takmičari na ovogodišnjem takmičenju iz informatike. Prvoplasirani učenici stekli su pravo učestvovanja na BHOI, a ostali učesnici to mogu ostvariti putem online kvalifikacija koje će biti održane u narednom periodu.

1. mjesto Faruk Kunić

JU OŠ "SJENJAK" Tuzla

mentor Zlatan Mehikić

 

2. mjesto Ajdin Hodžić

JU OŠ "Hasan Kikić" Gradačac

mentor Dino Isanović

 

3. mjesto Arman Husić

JU Prva OŠ Srebrenik

mentor Emina Mudrov

 

Veliku zahvalu želimo uputiti školi domaćinu na izvanrednoj organizaciji i prijemu učesnika  ovogodišnjeg takmičenja.


Izvor: J.Vojnić


Dokumenti